ReachOut Breathe

ReachOut Breathe er en app udviklet til at reducere fysiske symptomer på stress og angst gennem vejrtrækningsøvelser.
Appen har to funktioner, en vejrtrækningsøvelse og en pulsmåler. Pulsmåleren fungerer ved, at du holder fingeren over kameraet og blitzen. Vejrtrækningsøvelsen fungerer ved at vejrtrækningen visualiseres på skærmen, hvor grafikken pulserer ud og ind alt efter om man skal indånde eller udånde.
Vejrtrækningsintervallerne samt øvelsens længde kan indstilles. Det er muligt at indstille appen til at vibrere ved ud- og indånding så det ikke er nødvendigt at følge øvelsen på skærmen.

Udviklers egne ord om appen kan læses her

Godt at vide:

 

  • Da appen er udviklet i Australien indeholder den en række telefonnumre til support og nødhjælp i Australien. Det frarådes at benytte telefonnumrene.

 

+

 

÷

  • Pulsmålinger på telefonen er nødvendigvis ikke så præcis som andre måleredskaber, og det anbefales derfor, at behandler tager stilling til anvendeligheden af funktionen.
  • Appen fås kun på engelsk

 

Lider du af angst, kan du finde 9 gode råd fra MindHelper her.

 

Brugerperspektiv:

ReachOut Breathe er testet som en del af MindApps.dk afprøvninger af apps  i børne- og ungdomspsykiatrien. Patienterne er glade for appen. De har anvendt appen i panik-situationer eller når der var behov for afslapning efter skole. Appen bliver blandt andet brugt i lommen med vibration slået til. Det er en funktion patienter er særligt glade for, da de kan udføre øvelser uden at vække opmærksomhed.
Det er primært vejrtrækningsøvelserne, der benyttes mens pulsmåleren har været mindre brugbar. Det skyldes at målingerne enten virker upræcise eller at resultater med høj puls kan være kontraproduktivt for angstramte og i værste fald kan forværre situationen. Appens simple opbygning har gjort det nemt at introducere den til patienterne.

Læs mere

Tekniske informationer

Funktioner

Pulsmåler

Ved at placere pegefingeren over kameraet og kameralyset på telefonen måles pulsen inden for få sekunder. Kameralyset gør det muligt for kameraet at se farveændringer i fingeren ved hjerteslag, hvorefter en algoritme udregner pulsen.


Vejrtrækning

Vejrtrækningsøvelsen består af en knap, der efter berøring pulserer. Øvelsen er forskellig alt efter om vibration er slået til.
Hvis vibration ikke er slået til placeres tommelfingeren på knappen og holdes der under hele indåndingen. Herefter slippes knappen med tommelfinger ved udånding.
Hvis vibrationerne er slået til behøver tommelfinger ikke skiftevis trykke og slippe knappen. Øvelsen startes her ved at trykke på knappen, hvorefter der indåndes. Herefter vil telefonen vibrere, når man skal ind- og udånde uden at dette kræver mere interaktion.
Længden af ind- og udånding kan indstilles fra 2 til 10 sekunder, og vejrtræknings-intervallerne kan indstilles  fra 0 til 5 sekunder.

Påmindelsesfunktion

Appen har også en påmindelsesfunktion, hvor du kan blive notificeret om øvelsen.

Appen har under, Menu > Help, en beskrivelse af øvelserne samt forslag til hvornår disse kan benyttes.

Metode

Appen benytter vejrtrækningsøvelse til at skabe ro i kroppen. En rolig vejrtrækning kan mindske angst og stress.

Målgruppe

Appen kan benyttes af alle, men er tiltænkt personer med stress eller angstlidelser.

Udvikler og samarbejdspartnere

ReachOut Breathe er udviklet af ReachOut Australia, som er et Australsk initiativ, der siden 1998 har hjulpet unge med mentale problemer.

Appen er er udviklet i samarbejde med Centre for Clinical Interventions, der foretager kliniske psykosociale undersøgelser, superviserer interventioner inden for psykiatrien samt behandler voksne med angstlidelser og spiseforstyrrelser.

Data og sikkerhed

Der registreres ikke nogen følsomme oplysninger, og appen har en lav risikovurdering.

Klinisk effekt

Der findes ingen studier af appens kliniske effekt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Psykiatrien i Region Syddanmark Region Syddanmark