Steps: Beat Social Anxiety

Steps: Beat Social Anxiety er en app lavet til at hjælpe personer som lider af socialfobi. Appen bygger på eksponeringsterapi, i form af øvelser og udfordringer under emnerne: ‘Anxiety Hierarchy’, ‘Self-Appreciation’, ‘Something New’, ‘Friendships’, ‘Going out on your own’, ‘Silly Challenges’, ‘Talking with Strangers’ og ‘Working Life’. Du vælger selv de udfordringer og øvelser du ønsker at afprøve inden for emnerne, og opbygger din egen liste af udfordringer.

Godt at vide:

Der er ikke support i forbindelse med brug af appen. I appen fraskriver udvikler sig supportfunktion under “I need help”, hvor de tydeliggøre at appen ikke er et værktøj til kriser og nødsituationer. De henviser i stedet til, at i krisetilfælde skal man søge professionel hjælp.

NB: Det er i en nyere version af Steps muligt at oprette en konto, hvis du er mindst 18 år gammel. Det betyder at hvis du mister eller får et nyt device, eller opdaterer appen, så bliver din liste af udfordringer gemt. Vælger man at oprette en konto, betyder det at hvis man ønsker at benytte Steps aktivt ind i behandlingen i psykiatrien, skal der laves en databehandleraftale, og vi råder derfor til at kontakte os på MindApps.dk for hjælp.

 

 

+

 • Appen får en høj score i forhold til funktioner og design, da appen er meget simpel at bruge og de skriftlige elementer er let forståelige.
 • Det vurderes at appen er let tilgængelig, og den fungerer rigtig godt som inspiration til, hvordan personer som lider af socialfobi kan udfordre sig selv.
 • Appen indsamler ikke personfølsomme oplysninger og kategoriseres i laveste risikoklasse, hvilket betyder at den er sikker at bruge. Du skal dog være opmærksom på, at hvis du vælger at dele dine gennemførte udfordringer på facebook eller via beskeder og mail, er data ikke krypteret. Samtidig skal du vide, at der ikke er kode på appen. Det betyder, at hvis nogen får fat i din telefon vil de kunne se din liste af udfordringer.
 • På Mindhelper.dk kan du læse mere om typiske tegn og råd mod social angst

 

÷

 

 • Appen får en lavere score i forhold til klinisk kvalitet og baggrundsbeskrivelse, da der ikke er nogen beskrivelse af den kliniske metode, udvikler, udviklingsforløb, målgruppe og appens formål i selve appen.
 • Appen kan ikke stå alene som behandlingsapp, derfor kan titlen virke misvisende, da den indikerer at man kan komme ud over sin socialfobi ved at bruge appen.
 • Appen er kun tilgængelig på iOS og på engelsk.

 

 

Brugerperspektiv:

“Appen er ekstremt nem at bruge og der er ikke noget med, at man skal trykke på mange felter, for at komme videre. Det er ærgerligt den ikke er på dansk, men det er et forholdsvist letforståeligt engelsk. Den kan ikke bruges af mennesker med andet end præstationsangst eller generthed. Ved slem social angst, har det ikke den store funktion. Jeg syntes at appen, giver et rigtig godt bud på, hvad du kan gøre, for at komme videre ud af din sociale usikkerhed, dertil er den et fantastisk tilbud til at se, hvad du evt. kan gøre for dig selv.” – Medlem af Inspirationsgruppen.  

Læs mere

Tekniske informationer

Funktioner

Anxiety Hierarchy er en øvelse, hvor man på et stykke papir noterer de situationer der ‘trigger’ ens angst, hvorefter man ranglister dem.  

Derudover består Steps af udfordringer inden for de 7 kategorier:

 • Self-Appreciation
 • Something new
 • Friendships
 • Going out on your own
 • Silly Challenges
 • Talking with strangers
 • Working Life

For hver kategori er der forskellige udfordringer, som man kan tilføje til sin egen liste af udfordringer. Udfordringerne kan f.eks. være “Make your bed every morning for a week”, “Ask someone you never hung out with to hang out” og “Say good morning to the first 3 people you see”. Listen fungerer som en tjekliste, hvor man krydser de udfordringer af man har gennemført.

Metode

Øvelserne og udfordringerne i Steps baserer sig på eksponeringsterapi, som er en anerkendt metode indenfor kognitiv adfærdsterapi, til at hjælpe og behandle personer som lider af angst.

Målgruppe

Appen er udviklet til personer med socialfobi. Det vil være op til den enkelte behandler, om den også er relevant for andre målgrupper med angst. Appen henvender sig til alle aldersgrupper. Appen er kun tilgængelig på engelsk.

Udvikler og samarbejdspartnere

Appen er udviklet af Happy Hamster IVS, som er stiftet af Rikke Koblauch og Sanne Bech Thougaard (faglighed og baggrund fremgår ikke). Happy Hamster IVS har samarbejdspartnerne og rådgiverne Psykiatrifonden, Copenhagen Healthtech Cluster og Innovationsfonden.

Data og sikkerhed

Appen indsamler i udgangspunktet ikke personfølsomme oplysninger  og kategoriseres i laveste risikoklasse, hvilket betyder den er sikker at bruge. Du skal dog være opmærksom på, at hvis du vælger at dele dine gennemførte udfordringer på facebook eller via beskeder og mail, er data ikke krypteret. Samtidig skal du vide, at der ikke er kode på appen, hvilket betyder at hvis nogen får fat i din telefon vil de kunne se din liste af udfordringer.

NB: Det er i en nyere version af Steps muligt at oprette en konto, hvis du er mindst 18 år gammel. Det betyder at hvis du mister eller får et nyt device, eller opdaterer appen, så bliver din liste af udfordringer gemt. Vælger man at oprette en konto, betyder det at hvis man ønsker at benytte Steps aktivt ind i behandlingen i psykiatrien, skal der laves en databehandleraftale, og vi råder derfor til at kontakte os på MindApps.dk for hjælp.

Klinisk Effekt

Appen er ikke afprøvet i et klinisk testforløb.  

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Psykiatrien i Region Syddanmark Region Syddanmark